Korak po korak vodič za kupnju nekretnina u Hrvatskoj

Alpha Luxe Group Kako kupiti nekretninu u Istri: Savjeti Alpha Luxe Group agencija za nekretnine5, vašeg partnera u Poreču

1. Pretraga katastarskih zapisa

Prije davanja ponude, provjerite katastarske zapise koji uključuju sljedeće:

 • Veličina nekretnine u kvadratnim metrima
 • Svrha nekretnine
 • Ime/i vlasnika
 • OIB vlasnika, u nekim slučajevima
 • Registrirana adresa/e vlasnika
 • Sva tereta ili prava na nekretnini

2. Provjerite informacije o zoniranju

Provjerite je li nekretnina označena kao stambena ili poljoprivredna podnošenjem zahtjeva Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje. Ako je nekretnina stambena, a niste hrvatski državljanin, morate zatražiti potvrdu o tome. Trošak je oko 5 eura.

3. Priprema prodajnog ugovora

Pravnik kupca obično priprema prodajni ugovor i navodi uvjete depozita i kupnje. Depozit, obično 10%, naziva se "kapara" i plaća ga kupac. Ovjereni primjerci ugovora potrebni su prodavatelju i kupcu. Javni bilježnik ovjerava ugovore.

4. Zatražite dozvolu za kupnju od Ministarstva pravosuđa

Stranci moraju dobiti dozvolu Ministarstva pravosuđa za kupnju nekretnina u Hrvatskoj. Građani EU/EEA mogu preskočiti ovaj korak. Kao dio postupka, Ministarstvo pravosuđa provjerava postojeće sporazume o uzajamnosti s vašom zemljom državljanstva. Morate podnijeti zahtjev Ministarstvu pravosuđa koji uključuje sljedeće:

 • Originalna potvrda iz Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje
 • Ovjereni primjerak kupoprodajnog ugovora
 • Potvrda iz zemljišne knjige koja potvrđuje da je prodavatelj također vlasnik
 • Dokaz o državljanstvu kupca, poput putovnice, ovjeren
 • Ovjereni primjerak vozačke dozvole za građane SAD-a i Kanade kao dokaz o vašoj posljednjoj adresi
 • Kopija vaše boravišne isprave u Hrvatskoj, ako je primjenjivo
 • Originalna punomoć za zastupnika unutar Hrvatske koji može primati poštu u vaše ime ako nemate registriranu adresu unutar Hrvatske

5. Registracija nekretnine:

Nakon dobivanja dozvole od Ministarstva pravosuđa, registrirajte nekretninu podnošenjem zahtjeva zemljišnoj knjizi. Zahtjev bi trebao uključivati sljedeće:

 • Kopiju ovjerenog prodajnog ugovora ili ugovora o prijenosu i bilo koje druge relevantne dokumente koji utvrđuju vlasništvo nad nekretninom
 • Potvrdu o poreznoj čistoći
 • Pristojbu za registraciju, koja varira ovisno o vrijednosti nekretnine

Nakon pregleda dokumenata, zemljišna knjiga registrirat će nekretninu na vaše ime. Primat ćete potvrdu o vlasništvu ili vlasnički list.

6. Plaćanje poreza i naknada prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj

Nakon što Ministarstvo pravosuđa odobri kupnju, vrijeme je da se pobrinete za posljednje korake, uključujući plaćanje potrebnih poreza i naknada. Planiranje i budžetiranje su ključni jer ti porezi i naknade mogu iznositi otprilike 6-7% od kupoprodajne cijene.

Prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj možete očekivati plaćanje sljedećih poreza i naknada:

 • Porez na promet nekretnina: Ovaj porez izračunava se kao 3% od kupoprodajne cijene ili procijenjene vrijednosti nekretnine (što je veće) i plaća ga kupac.
 • Naknade javnog bilježnika: Naknade za ovjeru kupoprodajnog ugovora ovise o vrijednosti kupljene nekretnine i kreću se od 70 do 270 eura.
 • Administrativne naknade: Ove naknade pokrivaju troškove registracije prijenosa vlasništva u zemljišnoj knjizi i mogu se kretati od 200 do 400 eura.
 • Provizija agenta: Ako ste koristili agenta za nekretnine da vam pomogne pronaći nekretninu, također morate platiti njihovu proviziju, obično oko 3% od kupoprodajne cijene.

7. Registracija prijenosa vlasništva

Nakon plaćanja poreza i naknada, posljednji korak u procesu kupnje je registracija prijenosa vlasništva u zemljišnoj knjizi. Javni bilježnik, koji je ovjerio kupoprodajni ugovor, obično se bavi ovim korakom. Nakon što je prijenos vlasništva registriran, dobit ćete vlasnički list koji dokazuje da ste zakoniti vlasnik nekretnine.

Dodatne Napomene:

 1. Osiguranje nekretnine: Nakon što postanete zakoniti vlasnik nekretnine, preporučuje se razmotriti osiguranje nekretnine. Ovo osiguranje štiti vašu investiciju od oštećenja, poput prirodnih katastrofa, požara ili krađe.
 2. Kvalificirani agenti i pravnici: Kada kupujete nekretninu u inozemstvu, uvijek je dobro surađivati s kvalificiranim agentima i pravnicima koji su upoznati s lokalnim zakonima i običajima. Oni će vam pomoći da izbjegnete potencijalne zamke i osiguraju da je cijeli proces što glađi.
 3. Provjerite stanje nekretnine: Prije kupnje nekretnine, preporučuje se da zaposlite stručnjaka da pregleda nekretninu kako bi se osiguralo da nema skrivenih problema ili oštećenja.
 4. Uzimanje hipoteke: Ako razmatrate uzimanje hipoteke za kupnju nekretnine u Hrvatskoj, svakako se posavjetujte s lokalnim bankama ili financijskim institucijama kako biste shvatili sve uvjete i kamatne stope.
 5. Godišnji porezi i održavanje: Nakon što postanete vlasnikom, morat ćete plaćati godišnje poreze i naknade za održavanje. Upoznajte se s tim troškovima kako biste se pravilno pripremili i budžetirali.

U zaključku, kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti isplativa investicija ako slijedite sve potrebne korake i radite s iskusnim profesionalcima. Uživajte u ljepotama i kulturi Hrvatske sa svojom novom nekretninom!

Savjeti za kupnju nekretnina u Hrvatskoj

Kako bi postupak kupnje nekretnina u Hrvatskoj bio što jednostavniji, razmotrite sljedeće savjete:

 • Zaposlite renomiranog odvjetnika specijaliziranog za nekretnine kako biste zaštitili svoje interese i osigurali nesmetan proces kupnje.
 • Prije finalizacije kupnje provjerite postoje li dugovi ili tereti na nekretnini kako biste izbjegli moguće buduće obveze.
 • Pazite na nekretnine s nepotpunom dokumentacijom jer to može kasnije dovesti do pravnih problema. Provjerite je li sva dokumentacija na mjestu prije nego što nastavite s kupnjom.
 • Razmotrite angažiranje agenta za nekretnine kako biste pojednostavili postupak i pronašli pravu nekretninu prema vašim potrebama.
 • Budite strpljivi jer kupnja nekretnina u Hrvatskoj može biti dugotrajna i uključuje mnogo papirologije. Uzmite dovoljno vremena za završetak procesa kupnje.

Zaključno, kupnja nekretnina u Hrvatskoj može biti odlična investicija za strance koji traže duži boravak u zemlji. Međutim, postupak može biti složen, pa je važno angažirati uglednog odvjetnika za nekretnine i pažljivo slijediti korake kako bi se izbjegla prijevara i pogrešno predstavljanje.

Alpha Luxe Grupa ima posvećeni pravni odjel koji osigurava da se svaki aspekt vaše transakcije s nekretninama obrađuje s najvećom pažnjom na detalje.

Slijedeći korake navedene u ovom vodiču i poduzimanjem potrebnih mjera opreza, možete uspješno kupiti nekretninu u Hrvatskoj i uživati u svemu što ova prekrasna zemlja nudi. Alpha Luxe Grupa je ovdje da vas vodi kroz proces, od razumijevanja tržišta do zatvaranja posla.

Zašto čekati? Započnite svoj put prema vlasništvu nekretnine danas!

Kontaktirajte Alpha Luxe Grupu i dopustite našem stručnom timu da vam pomogne pronaći vašu nekretninu iz snova u Istri, bilo da je riječ o udobnom stanu ili luksuznoj vili.

Više o nama.

+385 52 204 933